Linus Jonkman om den underskattade kompetensen på arbetsmarknaden

Linus-Jonkman-2

Nästa nätverksträff, 14 september, gästas av Linus Jonkman som ifrågasätter om alla platsannonser måste efterfråga utåtriktade personligheter som tar för sig. Missar arbetsgivarna värdefull kompetens i de eftertänksamma och analyserande?

Utåtriktad, flexibel och hög social kompetens. Det är några av de mest eftersökta egenskaperna i platsannonserna. Den som hörs mest i arbetslivet får oftast som den vill. Karaktärsdrag som inåtriktad, eftertänksam och stillsam värderas lägre och förväxlas med blyghet, arrogans och asocialt beteende. Inget kan vara mer fel.

Med värme och humor berättar Linus Jonkman om en underskattad personlighetstyp utifrån egna och andras erfarenheter. Vilka är skillnaderna och likheterna mellan introverta och extroverta? När är det en fördel att vara introvert? Förståelsen för vad det innebär att vara introvert ökar men än har vi inte sett platsannonsen som efterfrågar introverta människor.

Linus Jonkman är verksamhetsutvecklare, föreläsare och författare till bland annat boken ”Introvert – den tysta revolutionen” som utsågs till årets HR-bok 2013.

Plats: Elite Stadshotellet, Karlstad

Datum: 14 september, kl. 8.30 – 10.00 (Frukost från kl. 8.00)

Anmälan till jenny.hoog@regionvarmland.se senast 5 september

Inbjudan: Introvert – arbetslivets tysta revolution (pdf)